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L.N 326

FEDERATION OF MALAYA
EDUCATION ACT, 1961

In exercise of the powers conferred by section 116 of the Education Act, 1961, the Minister of
Education hereby makes the following Rules:

Citation
1. These Rules may be cited as the Assisted Schools (Management) Rules, 1962.

Interpretation
2.  In these Rules -

"Board" means a Board of Managers in the case of a primary school or a Board of Governors in the
case of an educational institution other than a primary school.

"instrument" means an instrument of management in the case of a primary school or an instrument
of government in the case of an educational institution other than a primary school.

Application. L.N.299/62
3. These Rules shall apply to all schools in receipt of full grant-in-aid under the Education (Grants)

Regulations, 1962, and to special schools.

Responsibility for management
4. The Board shall be responsible for the proper management of the school in accordance with the

Act, and the Rules and Regulations made and directions given thereunder, and the provisions of
any other written law applicable thereto and the instrument of the school; and shall observe all
conditions and limitations imposed in connection with the payment of grant-in-aid or any capital
grant made pursuant to section 104 of the Act.

Type and character of school not to be altered without approval.
5. The Board shall not, without the approval of the Minister in writing, alter the type or educational

character of the school.

Control by head teacher
6. Subject to any lawful direction given by the Board in the discharge of its duty under these Rules,
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the head teacher shall have control of the organization of the school and shall ensure discipline;
and for these purposes shall have authority over teachers, pupils and employees of the school.

Attendance at Board meetings by head teacher
7. The head teacher shall attend the meetings for the Board for the purpose of advising it upon

matters under his control.

Occasional holidays
8. The head teacher may with the consent of the Board grant occasional holidays not exceeding four

days in any one year, provided that such holidays shall not be granted immediately before or after
any school vacation nor shall they, except with the consent of the Chief Education Officer, be
granted on any two successive days.

Teaching vacancies
9. Whenever any vacancy occurs in any teaching post, including the post of head teacher, in the lay

teaching saff of the school, the Board shall inform the Minister and -
(i) if the Minister has a person to nominate to the vacancy, the Board shall appoint that person;

or
(ii) if the Minister has no person to nominate to the vacancy, the Board shall cause the vacancy

to be advertised in accordance with such directions as the Minister may issue from time to
time:
Provided that the Board may, with the consent of the Minister, appoint a teacher on a
temporary basis pending the making of an appointment under these Rules.

Selection committee
10.(1) For the purpose of advising the Board upon the appointment of a lay teacher, there shall be

established a selection committee of the Board which shall consist of -
(a) the Chairman of the Board;
(b) two managers or governors nominated by the Board;
(c) the head teacher.

(2) The head teacher shall not attend any meeting of the Selection Committee at which his own
appointment is under consideration.

(3) The Chairman of the Board shall inform the Chief Education Officer, at least seven days
before and of the date on which any meeting of the Selection Committee is to held and the
Chief Education Officer or his representative pr a person nominated by him, may attend
any meeting of the Selection Committee in an advisory capacity.

Appointment of lay teacher
11. (1) The Board may, after considering a list of all applicants together with a report and

recommendations submitted to it by Selection Committee, appoint any teacher to a vacancy.
(2) If the vacancy is for a head teacher or the holder of any other post designated by the Minister

as a post of special responsibility to which this paragraph applies, the appointment shall not
be made except with the Minister's approval, and if the Board is unable to designate for the
appointment a person approved by the Minister, the Minister may nominate a person for it
to appoint.

Appointment of teachers who are members of religious teaching order or mission
12. Whenever a vacancy occurs in the teaching staff, other than the lay teaching staff of a school,

the head of the religious teaching order or mission may with the approval of the Minister in
each case appoint a member of the religious teaching order or a missionary teacher to the
vacancy.
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Appointment or dismissal of non-teaching staff
13. The Board may, after consultation with the head teacher, appoint or dismiss staff other than

teachers.

Suspension of teacher
14. (1) The head teacher may after consultation with the Chairman of the Board suspend a

teacher who, in his opinion, is guilty of misconduct or who fails to perform his duties in
a satisfactory manner; and in such event the head teacher shall forthwith make a report
in writing to the Board setting out his reasons for the suspension.

Suspension of head teacher
(2) The Board may after consultation with the Chief Education Officer suspend then head

teacher if, in its opinion, is guilty of misconduct or who fails to perform his duties in a
satisfactory manner; and in such event the head teacher shall forthwith make a report in
writing to the Board setting out his reasons for the suspension.

Salary, etc. during suspension
15. Where the head teacher or any teacher is suspended from duty his salary and allowances shall

continue until the procedure for this dismissal under theses Rules has been concluded.

Teacher may be required to show cause
16. Whenever it appears to the Board that the head teacher or any teacher is guilty of misconduct

or is performing his duties in an unsatisfactory manner, the Board may, in the manner hereinafter
provided, require the head teacher or teacher to show cause why he should not be dismissed.

Service of notice
17. When the Board considers it necessary to require the head teacher or any teacher to show

cause why he should not be dismissed it shall issue and cause to be served upon him a notice
containing a statement of the reasons why the notice was issued and such notice shall specify
a date, not earlier then twenty-one days after the service of the notice, on which the Board
intends to consider the matter.

Manner of showing cause
18. (1) The head teacher or any teacher served with a notice under these Rules may, for the

purpose of showing cause why he should not be dismissed -
(a) deliver to the Board, within fourteen days of the date of the service of the notice,

a statement in writing; and
(b) attend and be given a hearing at the meeting of the Board on the date specified in

the notice.
The Board shall consider any statement made by the head teacher or teacher under this
Rule and may make such enquiry as it thinks fit.

(2) The head teacher or teacher may if he so desires be accompanied by a serving teacher
selected by him, and in such case the Board shall permit that serving teacher to be heard
in defence of the head teacher or teacher.

(3) The Chairman of the Board shall inform the Chief Education Officer, t least seven days
beforehand, of the date of the meeting and the Chief Education Officer or his
representative or a person nominated by him may attend the meeting as an observer.

Report to Minister
19. Where the board is of the opinion that the head teacher or teacher should be dismissed the

Board shall make a report in writing to the Minister upon the circumstances of the case, and,
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with the approval of the Minister, dismiss him.

Additional employment
20. The head teacher or any teacher may, with the written consent of the Board, and subject to

any directions on the matter issued by the Minister from time to time, undertake for
consideration any employment in addition to his duties at school:

Provided that in no case shall the Board consent to the private tuition for consideration of a
pupil by the head teacher or any teacher when such pupils is receiving instruction from him at
the school.

Teacher who is a Government servant
21. Rules 14 to 20 inclusive shall not apply to any teacher who is a Government servant

No discrimination
22. Subject to the instrument of the school there shall be no discrimination, on the grounds of sex,

marital status, race or religion, in the appointment of any lay teacher or of any member of the
non-teaching staff of the school.

Revocation
23. The following Rules are hereby revoked:

The Assisted Schools (Management) Rules, 1958 L.N.33/58
The Assisted Schools (Management) (Amendment) Rules, 1958 L.N.291/58
The Assisted Schools (Management) (Amendment) Rules, 1961 L.N.208/61
The Assisted Schools (Management) (Amendment) (No.2) Rules, 1961 L.N.371/61

Made this 22nd day of November, 1962
(M.E.24G/57/AG.250/54 SFLV/B)

ABDUL RAHMAN BIN HAJI TALIB
Minister of Education
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